NHV Hoedenwedstrijd 2022

 

Thema: 'Vintage met een twist'!

 

Welkom bij de 17e editie van de internationale NHV Hoedenwedstrijd 'Vintage met een twist'!

Voor de wedstrijd 2022 hebben wij als inspiratiebron gekozen voor hoeden uit de periode van 1940 t/m 1969. De opdracht is om een hoed of hoofdcreatie te maken (voor dames of heren) in één van de stijlen uit deze jaren, maar dan wel met eigen inbreng. Dus geen kopie, maar een ontwerp met een duidelijke eigen visie! De uitdaging is om de vormen, het materiaal en de technieken uit die periode te gebruiken en er een eigen “twist” aan te geven.

De deelnemers aan de wedstrijd ontvangen een ‘verrassingspakket’ met vintage materialen, geleverd door de firma Plooij Hats & Materials. Hierin zit: een stuk 'laize' van 1 bij 1 m (of 0,75 bij 1,40 m), een aantal meters crinband of Racello en 3 meter voilette of grove net-tulle. Dit waren bekende hoedenmaterialen in de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw, die echter later in onbruik geraakt zijn. Omdat veel materialen uit de gekozen periode niet meer verkrijgbaar zijn, mag gebruik gemaakt worden van moderne steunmaterialen (denk aan Fosshape in plaats van sparterie), mits ze onzichtbaar verwerkt zijn. De geleverde materialen mogen geverfd of bewerkt worden en ook mogen materialen toegevoegd worden voor versiering of garnering, onder twee voorwaarden: het materiaal uit het wedstrijdpakket moet de hoofdrol spelen en de toegevoegde materialen moeten al bestaan hebben in het gekozen tijdperk 1940 – 1969. (Géén sinamay bijvoorbeeld). Niet al het toegestuurde materiaal hoeft gebruikt te worden.

Bij het inschrijfgeld voor de wedstrijd zitten de aanschaf- en verzendkosten van het materiaal inbegrepen. Er kan niet gekozen worden welk pakket men ontvangt!

 


Hoedenshow en expositie

De Hoedenwedstrijd zal plaatsvinden in Modehuis Van Tilburg Nistelrode op 11 juni 2022. De winnaars zullen bekendgemaakt worden na afloop van de hoedenshow. De wedstrijdhoeden zullen na de wedstrijddag drie weken tentoongesteld worden. (Dit alles onder voorbehoud, in verband met eventuele dan geldende Covid-19 maatregelen.)

 


Deelname

Iedereen kan inschrijven voor deze wedstrijd, of je nu hobbyist, een professioneel, gevorderd of beginnend hoedenmaker bent, binnen Nederland of over de grens woont. Een jaarlijks wisselende vakjury bepaalt uit de inzendingen op basis van originaliteit, kwaliteit en hoedenvakmanschap een selectie van tien genomineerde hoeden, waaruit vervolgens de drie winnende ontwerpen worden gekozen.

Zoals altijd zijn er maar vijftig plaatsen beschikbaar.
Het maximum aantal deelnemers is inmiddels bereikt, het is niet meer mogelijk om je aan te melden voor deze wedstrijd.

Deelnemers dienen hun ontwerp uiterlijk 1 mei 2022 op het aanleveradres af te (laten) leveren.

 


Wedstrijdvoorwaarden

Onder het kopje wedstrijdvoorwaarden vind je alle informatie over de Hoedenwedstrijd 2022 nog een keer terug. Lees deze voorwaarden goed door: zo weet je zeker dat je een kans maakt om tot de top tien of misschien zelfs tot de winnende drie ontwerpen gekozen te worden!

 


Jury

De juryleden van dit jaar zijn: Elisabeth de Meulmeester (voorzitter van de Jury), Thea van der Helm (eigenaresse van een hoedenwinkel in Den Haag), Dennis Plooij (leverancier van de wedstrijd materialen) en Leah Kooistra, studente.

 

Elisabeth de Meulmeester

 

Elisabeth werd geboren in 1956. Al jong lagen haar interesses op het creatieve vlak en hoeden lopen als een rode draad door haar leven. Ze heeft vroege herinneringen aan haar oma’s en tantes, allen hoedendraagsters. Ze begon van allerlei reststofjes hoedencreaties te maken en toen ze kinderen kreeg werd het zelf kleding maken een vanzelfsprekende bezigheid.

Naast haar werk in diverse functies in de gezondheidszorg volgde ze kunstzinnige cursussen, zoals nat-op-nat schilderen, boetseren en de oriëntatiecursus kunstzinnige therapie. De hoed raakte in die jaren wat op de achtergrond, maar toen ze na haar scheiding de behoefte voelde om zich zelfbewuster te presenteren aan de buitenwereld, werd ze een overtuigd hoedendraagster en -maakster.

Voortbouwend op haar textiele basisvaardigheden volgde Elisabeth diverse cursussen, o.a. bij Dion Meuleman en Marianne Jongkind. Midden jaren negentig organiseerde ze haar eerste hoedenshow in Arnhem en ook won ze diverse prijzen bij hoedenwedstrijden. In 2008 opende ze een hoedenwinkel in het Arnhemse Modekwartier. Na de winkel vijf jaar met veel passie en hoedenliefde geleid te hebben is ze er in 2013 mee gestopt en vanaf dat moment vond het atelierwerk weer thuis plaats. Hoeden maken, van diverse bronnen- en restmateriaal een kleurrijke en aansprekende vorm boetseren, blijft haar grote inspiratie.

Elisabeth kijkt vol verwachting uit naar de creaties die voor de opdracht 2022 worden ingezonden!

Thea van der Helm

Meer informatie volgt.

Dennis Plooij

 

Dennis Plooij (geboren in 1976) is de zoon van Henk en Conny Plooij, oprichters van het bedrijf HP Tex. Henk en Connie exporteerden tweedehands hoeden naar Indonesië. Bij toeval konden zij ooit een partij sinamay en crin opkopen en dit was de start voor de uitbreiding van het bedrijf tot leverancier van hoedenmaterialen.

In zijn jeugd liep Dennis altijd al op de zaak van zijn ouders rond, maar toch koos hij, na een opleiding

in de detailhandel, voor de transportsector. Na op verschillende functies binnen de luchtvracht te hebben gewerkt, begon hij met vrachtverkoop in de lucht- en zeevracht. Dit leidde tot een positie als planner, bij lucht-, zee- en wegtransport. Als hobby en vakantiebaantje werkte Dennis met paarden en trouwkoetsen, vandaar dat hij zich nog steeds verbonden voelt met de paardensport.

Rond zijn 33ste begon “de handel te kriebelen” en is hij, in samenspraak met zijn ouders

de zaak ingegaan, de eerste jaren nog met hen samen. In 2014 heeft Dennis het bedrijf volledig overgenomen en wijzigde hij de naam naar Plooij Hats & Materials. Wat zijn ouders met hun handelsgeest en creativiteit hadden opgezet, heeft Dennis verder uitgebouwd. En met de hulp en steun van zijn vrouw Vanessa en dochter Amy is het bedrijf inmiddels uitgegroeid tot een internationale leverancier van hoedenmaterialen.

Leah Kooistra

Meer informatie volgt.

 


Prijzen

De winnaar ontvangt uiteraard de zilveren NHV hoedenspeld. Daarnaast zijn de volgende prijzen beschikbaar gesteld:

 

1e prijs

Een waardebon van € 500 van Plooij Hats and Materials én een bon van € 350 van The Trimming Company

 

2e prijs

Een waardebon van € 400 van De Vroey

 

3e prijs

Een waardebon van £ (GBP) 200 van Guy Morse-Brown

 

N.B.: Bij inlevering van deze waardebonnen komen verzendkosten van en/of evt. invoerrechten op materialen die verstuurd worden vanuit het buitenland voor rekening van de winnaars. De bedrijven die de prijzen beschikbaar stellen noch de NHV zijn hiervoor verantwoordelijk.

 

Publieksprijs

Meer informatie volgt hierover later.

 


Kosten

De kosten voor deelname bedragen voor leden € 70 en voor niet-leden € 85. Voor deelnemers die niet in Nederland, België of Duitsland wonen, komt hier een toeslag bij van € 15 als tegemoetkoming in de verzendkosten. Deelnemers hebben gratis toegang tot de openingsshow in juni 2022 en ontvangen na afloop van de show een fotoboekje met alle ingezonden ontwerpen.


Aanleveren inzending

Voor alle deelnemers geldt: je wedstrijdhoed dient uiterlijk 1 mei 2022 op het aanleveradres ontvangen te zijn.

Wij vragen je om foto’s van en informatie over je wedstrijdhoed twee maal aan te leveren, één keer uitgeprint op een A4-tje bij je postpakket en één keer digitaal via het daarvoor bestemde informatieformulier op de website.  

Welke informatie we je vragen aan te leveren kun je lezen bij de wedstrijdvoorwaarden.

 

Aanleveradres

De Nederlandse Hoedenvereniging
Stan Kentonstraat 21
3069 XW Rotterdam

Heb je na het lezen van de wedstrijdvoorwaarden nog vragen? Stuur dan een e-mail naar wedstrijd@nederlandsehoedenvereniging.nl.

 


Bekijk eerdere inzendingen

Nieuwsgierig naar de creaties van alle deelnemende ontwerpers? Bekijk alle inzendingen van de afgelopen jaren in de fotogalerie