nhv-home-013.jpg

NHV Hoedenwedstrijd 2015

Art deco

Het thema van de hoedenwedstrijd van 2015 was Art deco.

Art deco is een populaire stijlbeweging uit de periode 1920 tot 1939. Het is een decoratieve, 'versierende' stijl die zijn naam ontleent aan de in 1925 gehouden Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes in Parijs en is de opvolger van art nouveau.

De winnende ontwerpen

Alle inzendingen voor de NHV Hoedenwedstrijd zijn op zaterdag 6 juni 2015 gepresenteerd tijdens een wervelende openingsshow in Restaurant De Gaanderij in Leiden. Na afloop van de openingsshow zijn door de jury de tien genomineerde hoeden en de winnende ontwerpen bekend gemaakt.

Nieuwsgierig naar de creaties van de deelnemende ontwerpers? Bekijk alle inzendingen in de fotogalerie.

De genomineerden

wedstrijd-2015-nominaties-3wedstrijd-2015-nominaties-4

Linkerfoto, van links naar rechts - Mieke Geluk, Piet van Manen, Clementine Jesterhoudt, Elly Stemerdink, Piet van Manen

Rechterfoto, van links naar rechts - Angelika Löbering, Renee Gase, Monique Scheldeman, Clementine Jesterhoudt, Rolien Korsjens

De winnaars

winnaars-2015

hoedenshow-2015-02hoedenshow-2015-03hoedenshow-2015-04

Van links naar rechts - Renee Gase (1e prijs), Monique Scheldeman (2e prijs), Rolien Korstjens (3e prijs)

Publieksprijs

Maar ook jij kan meebeslissen wat de mooist gemaakte creatie van deze wedstrijd is. Alle wedstrijdhoeden zijn van 7 t/m 27 juni 2015 te zien in Kunsthuis Leiden, Nieuwstraat 35 in Leiden. Bezoekers van de expositie kunnen ter plekke een stem uitbrengen op hun favoriete model.
Ben je niet aanwezig geweest bij de openingsshow en heb je geen gelegenheid om de expositie in Kunsthuis Leiden te bezoeken? Laat via Facebook laten weten welk model het mooiste was door op de NHV Facebookpagina een 'like' uit te brengen op een of meerdere favoriete ontwerpen.

Stem ook!

Stemmen kan tot en met 27 juni 2015. Aan de tien ontwerpen die op dat moment de meeste stemmen hebben ontvangen op Facebook, worden punten toegekend. De hoed met de meeste stemmen krijgt 10 punten, nummer twee 9 punten, enz. Hetzelfde geldt voor de stemmen die uitgebracht worden bij de expositie in Kunsthuis Leiden. De punten van Facebook en de punten van de expositie in Leiden worden bij elkaar opgeteld, waarna wordt bepaald welke hoed de meeste punten heeft verzameld.
De winnaar van de Publieksprijs wordt in nummer 51 van het HoedenNieuws bekend gemaakt. De prijs zelf zal tijdens de Landelijke Hoedendag op 7 november 2015 worden uitgereikt.

Juryleden

De jury bestond dit jaar uit Berry Rutjes (links), Monique van Sandick (midden) en Bernadette Drenth (rechts).

wedstrijd-2015-jury

Berry Rutjes heeft zich na haar modeopleiding in Den Haag bij het London College of Fashion gespecialiseerd in de klassieke, ambachtelijke technieken van het hoeden maken. In haar eigen atelier: Berry Rutjes Hatdesign, ontwerpt en maakt ze hoeden in alle soorten en maten voor de meest uiteenlopende vrouwen, van de gewone student tot Koningin Maxima. Zij ziet het maken en ontwerpen van hoeden als meer dan een vak, het is haar passie. In een hoed komt alles samen: creativiteit, vakmanschap en uitstraling.

Moniek van Sandick is een afgestudeerde antropoloog. Ze is Brabantse van geboorte maar sinds haar studie aan de universiteit van Leiden is zij er blijven wonen. Sinds 2006 is zij hier, zoals ze het zelf noemt, een goedgemutst gemeenteraadslid. Haar belangstelling voor hoeden begon al vroeg, tijdens snuffeltochten in de verkleedkist en daarna met de boeken van Cissy van Marxveldt. Deze speelden zich, heel toepasselijk, af in de tijd van de Art Deco periode. Later heeft zij als trouwambtenaar naar hartelust genoten van de bijzondere hoofddeksels van de moeder van de bruid.

Bernadette Drenth studeerde af als textielvormgever aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Haar werk is geïnspireerd door traditionele textiele technieken en historische monumentale kostuums, maar zij combineert dit met ongebruikelijke materialen als plastics, karton, blik en zelfs hout. Dit resulteert in 'Beeldige Kleding' oftewel 'Wearable Art': kostuums die wel gedragen kunnen worden, maar die meer wandelend kunstwerk zijn dan mode. Met haar eenmanszaak TEX & uitleg is zij actief op het gebied van textielvormgeving, theaterontwerp, lessen en workshops, en hiernaast levert zij zowel op creatieve als organisatorische wijze haar bijdrage aan de 3 October-vereeniging van Leiden.

Expositie

Alle wedstrijdhoeden zijn van 7 t/m 27 juni 2015 te zien in Kunsthuis Leiden.

Adres
Kunsthuis Leiden
Nieuwstraat 35
2312 KA Leiden
www.kunsthuizen.nl

Facebook

Facebook

Blijf op de hoogte van activiteiten & nieuws van de NHV, volg ons op Facebook.
Lid worden

Lid worden

Wil je niks missen van alle activiteiten die de NHV organiseert? Word lid!
Materialen

Materialen

Vind alle materialen voor je eigen creaties bij ruim gesorteerde leveranciers.