nhv-home-012.jpg

Nieuws

Hatlines Magazine

Hatlines Magazine

Het herfstnummer van NHV's magazine Hatlines is uit! Koop losse nummers bij een van de verkoopadressen of bestel online.

Hoedenwedstrijd

Hoedenwedstrijd

Meld je aan voor de 2020-editie van de internationale NHV Hoedenwedstrijd: 'Hemelse Hoeden'!

NHV Hoedendag

NHV Hoedendag

Op zaterdag 16 november vindt de NHV Hoedendag 2019 plaats! Als locatie is dit jaar gekozen voor zalen- en partycentrum De Til in Giessenburg.

Materialenbeurs

Materialenbeurs

Op 12 januari vindt er in Utrecht een materialenbeurs plaats.

De Beurs is van 10:00 tot 15:00 geopend. De Entree is €10 pp en voor studenten €5. Op de dag is er alles te vinden voor leerbewerkers, makers en ontwerpers. Met divers aanbod van leer, gereedschappen, machines en fournituren, Lezingen en workshops, mini opendag: ambachtelijk schoenen maken en ambachtelijk tassen maken. 

Meer Informatie

www.modeambachten.nl

Eindexpo SintLucas

Eindexpo SintLucas

Dit jaar staat er weer een eindexpositie van het mooie werk van de studenten van het SintLucas op het programma.

De opening van de eindexpo is donderdag 7 juni 2018 om 15:00 uur. De expo is te zien tot en met vrijdag 15 juni 2018. In deze periode is de school zaterdag 9 juni geopend van 10:00-15:00 uur en op disdagavond 12 juni van 17:00-20:30 uur.

Meer Informatie

www.sintlucas.nl

Ladies Day

Ladies Day

Het CSI Eindhoven organiseert op Hemelvaartsdag 10 mei voor het 26e jaar het internationale Concours Hippique Eindhoven, waarvan Ladies Day een belangrijke paats zal innemen.

Naast de hoeden-kramen is er entertainment voor iedereen. Er staat een gezellige markt en diverse activiteiten op het programma. Om 17:00 uur wordt bekent gemaakt wie er met het mooiste en orgineelste hoed op het event is verschenen. Je mag alleen, als paar of zelfs met een groep jezelf prsenteren tijdens deze dag. Iedereen kan hier aan meedoen. Een deskundige jury zal vanaf 12:00 uur door het publiek lopen on de hoeden te beoordelen, waarna mooie prijzen worden uitgereikt.

Meer informatie

www.csi-eindhoven.nl    

 

 

Masterclass 'Steampunk-stijl'

Masterclass 'Steampunk-stijl'

Tijdens een intensieve tweedaagse masterclass leert modeontwerpster en kunstenares Ingeborg Steenhorst je hoe je een theatrale Pagan/Steampunk-stijl hoofdtooi ontwerpt en vorm geeft.

De masterclass vindt plaats op zaterdag 7 en zondag 8 april in het atelier en showroom van Ingeborg Steenhorst te ’s-Hertogenbosch. De zaterdag start om 9.30 uur met een technische introductie en demonstratie door ontwerper Ingeborg. Na de technische demo ga je onder volledige begeleiding van de ontwerpster aan de slag en creëer je in twee creatieve dagen je eigen unieke hoofdtooi ontwerp in pagan/steampunk stijl. 

Foto: Tim Tronckoe Fotografie

Meer informatie

www.ingeborgsteenhorst.com

NHV Hoeden Wedstrijd 2018

NHV Hoeden Wedstrijd 2018

Laat je inspireren door het wedstrijdblok en doe mee aan de NHV Hoedenwedstrijd 2018 'De Vliegende Hollander'!

Ga voor alle informatie en om je aan te melden naar: NHV hoedenwedstrijd 2018.

Dubbelexpositie

Dubbelexpositie

Van 2 september t/m 14 oktober 2017 exposeren strokunstenares Meta Leefkens en schilderes Anky Essink hun werk in het Holstohus in Olst.

 Op zaterdag 2 september 2017 vindt om 16.00 uur de opening plaats van deze expositie.

Meta Leefkens is zo'n 20 jaar geleden begonnen met het vlechten van hoeden stro. Geen gewone strohoeden maar aparte, unica, haute-couture hoeden. Daarna volgde het bewerken van schoenen bij een bepaalde hoed. Zo ontstond er een mooie combinatie, vooral voor exposities. Met deze expositie wil zij U een kijkje geven in de techniek van het strovlechten en de verwerking hiervan.

Locatie expositie

het Holstohus
Jan Schamhartstraat 5
Olst

Winnaar 2017

Winnaar 2017

De NHV Hoedenwedstrijd 2017 'Unlock je blok' is gewonnen door Arjan Schippers met zijn ontwerp 'Diamonds are a hat's best friend'!

Hut-Skulptur

Hut-Skulptur

Als onderdeel van de expositie 'Skulptur Projekte Münster' kunnen hoedenontwerpers wereldwijd binnenkort deelnemen aan een sculpturale ontwerpwedstrijd.

'Skulptur Projekte Münster' is een kunstevenement dat eens in de tien jaar plaatsvindt in het centrum van Münster. Geinspireerd op dit evenement worden hoedenontwerpers wereldwijd uitgenodigd om een sculpturale hoed aan te leveren voor de wedstrijd 'Hut Skulptur'. Alle ontvangen hoeden worden op zaterdag 10 september geexposeerd in galerie Kolja Steinrötter, tevens worden deze dag de winnende ontwerpen bekend gemaakt.

Kijk voor alle informatie en de deelnamevoorwaarden & -kosten op de website van het evenement.

Meer informatie

www.hut-skulptur.de

 

Expositie

Expositie

Van 8 mei t/m 18 juli exposeert Hanny Mallekote in Gemeentehuis Veere in Domburg een collectie van hoeden en haaraccessoires.

Hanny Mallekote is hoedenontwerper en eigenaar van atelier Hoed Gezien te Middelburg. Ze volgde opleidingen in textiele werkvormen, diverse opleidingen in het hoedenvak en masterclasses in binnen- en buitenland. Ze exposeert regelmatig in openbare gebouwen, galeries en musea.

foto: Mieke Wijnen

Meer informatie

www.hoedgezien.nl

Chapeaux!

Chapeaux!

Vanaf 23 maart 2017 is in museum Paleis Het Loo de tentoonstelling 'Chapeaux! de hoeden van Koningin Beatrix' te zien.

De 33 jaar lange regeerperiode van Koningin Beatrix wordt aan de hand van een honderdtal hoeden in beeld gebracht. In de tentoonstelling staan creaties van hoedenmakers Harry Scheltens, Emy Bloemheuvel en Suzanne Moulijn centraal, gecombineerd met beelden van de gelegenheden waarop ze werden gedragen.

Meer informatie

www.paleishetloo.nl

Kunst in Ridderkerk

Kunst in Ridderkerk

Verspreid over 13 locaties kunnen bezoekers op 8 en 9 april kennismaken met schilder- en beeldhouwkunst, grafiek, keramiek, sieraden, foto's, hoeden en glaskunst.

Een van de deelnemers aan Kunstroute Ridderkerk is hoedenontwerper Erna Wouters. De route is bij uitstek geschikt voor fietsers, maar de locaties zijn ook goed per auto bereikbaar. De expositielocaties zijn herkenbaar aan een vaandel met daarop 'Kunstroute Ridderkerk'.

Meer informatie

www.kunstrouteridderkerk.nl

Meesterlijk 2016

Meesterlijk 2016

Op vrijdag 25 november opent het driedaagse evenement Meesterlijk 2016 om 12.00 uur haar deuren voor het grote publiek.

In de Westergasfabriek in Amsterdam vind je meer dan 120 zelfproducerende designers, mode-ontwerpers, foodkunstenaars en vaklieden die hun passie voor design en ambacht delen met een groot publiek. In een sfeervolle relaxte setting word je deskundig geinformeerd over de laatste ontwikkelingen op het gebied van stijl en design. Een van de deelnemers is hoedenontwerper Mirjam Nuver.

Meer informatie

www.meesterlijk.nu

Rijksstudio Award

Rijksstudio Award

Laat je inspireren door de collectie van het Rijksmuseum voor de derde editie van de Rijksstudio Award.

Met deze competitie nodigt het Rijksmuseum het publiek uit om zich te laten inspireren door de Rijksmuseumcollectie, beelden van de objecten te downloaden en te gebruiken voor een eigen kunstwerk. Iedereen kan meedoen met de competitie en elke interpretatie is toegestaan – design, kunstnijverheid, toegepaste kunst, mode, fotografie en video.

De winnaar van de Rijksstudio Award ontvangt € 10,000. Inzenden voor de Rijksstudio Award 2017 kan t/m 15 januari 2017.

Meer informatie

www.rijksmuseum.nl

Promotie ambacht

Promotie ambacht

Als ambachtelijk ondernemer ben je continu bezig met het maken, repareren, restaureren of bewerken van producten of het leveren van persoonlijke diensten.

Veel mensen weten niets van jouw ambacht af. Ze hebben geen idee van het belang ervan. Ambacht staat wel voor kwaliteit, maar ook vaak voor duur. Door deelname aan Beleef het Ambacht op 26 november 2016 kun je het brede publiek laten zien wat jouw ambacht voor jou betekent. Je bezoekers zullen meer waardering krijgen voor jouw werk en de prijs die jij rekent beter begrijpen. Je zet door deelname jouw werk én het ambacht beter op de kaart.

Je kunt zelf bepalen wat je de bezoekers wilt laten zien, ervaren of doen. Zo kun je de dag zo leuk mogelijk maken, zowel voor je bezoekers als voor jezelf! CvAE zorgt voor de marketingactiviteiten, je bent vindbaar op deze website en je krijgt een speciaal promotiepakket met folders, posters en een vlag. Schrijf je direct in voor Beleef het Ambacht!

Wil jij meedoen met Beleef het Ambacht maar is je onderneming niet in Brabant gevestigd? Ook dan kun je je inschrijven! Je ontvangt een promotiepakket met folders en een vlag om jouw deelname te kunnen laten zien. Ook is jouw onderneming vindbaar op de website van Beleef het Ambacht. Helaas kan CvAE dit jaar nog geen marketingactiviteiten opzetten voor ondernemingen uit andere provincies dan Brabant.

Meer informatie

www.beleefhetambacht.nl/beleef-het-ambacht

Hoedendag 2016

Hoedendag 2016

Op zaterdag 5 november vindt de Landelijke Hoedendag 2016 plaats in Zaltbommel. Bekijk het programma en geef je op voor de workshops!

Meer informatie

Landelijke Hoedendag 2016

Hoedenexpositie

Hoedenexpositie

September is bij Escher in Het Paleis hoedjesmaand. Deze maand tonen zij de mooiste, spraakmakendste en kleurrijkste Prinsjesdaghoeden van de afgelopen jaren.

Van de veelbesproken fascinator van Koningin Maxima uit 2002 tot de protesthoed van Marianne Thieme uit 2011. De tentoonstelling Zoveel hoeden, zoveel zinnen; van fashion statement tot politiek protest zal te zien zijn vanaf 10 september t/m 2 oktober.

Meer informatie

www.escherinhetpaleis.nl

De Hoedentuin

De Hoedentuin

Op 10 september wordt vanwege het 35-jarig jubileum van Gerry Bos Bollen als hoedenontwerpster 'het Hoedenpark' in gebruik worden genomen.

Wethouder Arjen Lagerweij komt om 10.30 uur de officiele opening verrichten in de monumentale tuin van het Holthuis aan de Burg. v.d. Feltzweg 1 te Twello.
Hoedenontwerpster Gerrie Bos Bollen zal een Masterclass verzorgen in het maken van een theatraal vormgegeven hoofdeksel, met als thema 'bloem'. Bloemkunstenaar FloraFrits uit Deventer verzorgt de Masterclass van het maken van bloemstukken in expressieve vormen, gebruikmakend van materialen uit de tuin.
De eerste show vindt plaats om 11.00 uur en de tweede om 13.30 uur.

Verder zal de monumentale tuin deze dag open staan ter bezichtiging.

Winnaar op tv

Winnaar op tv

Het winnen van de NHV Vakprijs 2016 door Piet van Manen is niet onopgemerkt gebleven bij Omroep Gelderland.

Bekijk de uitzending

www.omroepgelderland.nl

Crafts Campus

Crafts Campus

Verdiep je in augustus een week lang in handwerktechnieken bij de Crafts Campus in Drenthe.

Van 17 t/m 21 augustus verblijf je in Wilhelminaoord en word je ondergedompeld in de wereld van de crafts. Crafts Council Nederland organiseert deze zomer Crafts Campus voor design- en modestudenten, professionals, en iedereen die zich op een hoog niveau wil verdiepen in een specialistische techniek. In deze korte, intensieve cursus zul je ontzettend veel kennis op doen van traditionele technieken en nieuwe toepassingen. Het innovatieve karakter van de ambachten is zeer goed te gebruiken in nieuwe ontwerpen voor modecollecties of designproducten.
Niet alleen Nederlandse technieken worden behandeld. Er wordt ook een uitstapje gemaakt naar China en Japan en er worden handwerktechnieken onder de loep genomen die veel invloed hebben gehad in Nederland.

Hoedenontwerper Marleen Mangnus geeft tijdens de Crafts Campus een cursus Hoedenmaaktechnieken, waarbij de natuur als inspiratiebron zal worden gebruikt.

Meer informatie

www.craftscouncil.nl/Craftsmap/Crafts-Campus

Hoedenweekend

Hoedenweekend

Van vrijdag 19 tot zondag 21 augustus 2016 organiseert Hawar in Oldeberkoop (Friesland) een hoedenweekend.

Op vrijdag start het programma met een lezing waarin Marianne het verhaal over haar hoedenloopbaan deelt, de vele opdrachten die ze kreeg en de samenwerking met couturiers als Mart Visser. Natuurlijk neemt ze ook veel van haar prachtige hoeden mee. Daarna is het op zaterdag en zondag mogelijk om onder leiding van Marianne je eigen hoeden te maken van vilt en leer.

Meer informatie

www.hawar.nl

NHV Vakprijs 2016

NHV Vakprijs 2016

De NHV Hoedenwedstrijd 2016 is gewonnen door Piet van Manen! Voor zijn hoed 'Klein palet' ontving hij van de jury de NHV Vakprijs.

Meer informatie

NHV Hoedenwedstrijd 2016

Couture op de fiets

Couture op de fiets

In opdracht van speciaalzaak Cappello hebben 3 hoeden makers ieder 2 haute couture fietshelmen ontworpen voor de Giro d’Italia.

De couture helmen zijn ontworpen in verband met de start van de Giro d'Italia die dit jaar in Arnhem en Nijmegen plaatsvindt. Als bijzonder en feestelijk intro zullen in Nijmegen op zondag 8 Mei tussen 10.00 uur en 10.30 uur 6 wielrensters het peloton vooraf gaan vanaf de Burchtstraat (bij H&M) naar het startpunt op de Grote Markt. Zij zullen dan de speciaal ontworpen bijzondere haute couture helmen dragen. Daarna vindt er een interview met de ontwerpers plaats op het podium.

De ontwerpers die hebben meegewerkt aan het 'Caschi da bici in style alta moda'-project zijn:
- Marianne Jongkind
- Dirk-Jan Kortschot
- Irene van Vugt

De haute couture helmen zijn vanaf nu tot en met 22 mei te zien in de etalage van Cappello.

Meer informatie

www.cappello.nl

Facebook

Facebook

Blijf op de hoogte van activiteiten & nieuws van de NHV, volg ons op Facebook.
Lid worden

Lid worden

Wil je niks missen van alle activiteiten die de NHV organiseert? Word lid!
Materialen

Materialen

Vind alle materialen voor je eigen creaties bij ruim gesorteerde leveranciers.